Creme brulee met pruimen in limoensap.


Omschrijving:

Een onvergetelijke vakantieherinnering.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 60 minuten plus 2 uur in de koelkast. Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten.

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

7,5 deciliter room,
2 vanillestokjes,
8 eierdooiers,
100 gram basterdsuiker,
1 theelepel vanille-extract,
3 theelepels suiker.
Pruimen in limoensap.
825 gram ontpitte pruimen uit blik,
0,8 deciliter citroensap,
70 gram suiker,
schil van 2 limoenen, fijngeraspt.

Bereiding:

  1. De room met de vanillestokjes in een zware pan aan de kook brengen en van het vuur halen. De vanillestokjes eruit halen, afspoelen en bewaren. In een vuurvaste kom de eierdooiers en suiker tot een dik, lichtgeel mengsel kloppen. De kom op een pan met zacht kokend water zetten; blijven kloppen tot het mengsel net doorgewarmd is. De room langzaam aan het eimengsel toevoegen en ongeveer tien minuten blijven kloppen. Blijven kloppen tot het mengsel iets dikker is en aan de achterkant van een houte lepel blijft hangen. Van het vuur halen en de vanille-extract erdoor roeren. Het mengsel in zes kleine ovenschaaltjes gieten. In de koelkast stijf laten worden.
  2. Voor de pruimen in limoensap. Alle ingredienten in een middelgrote zware pan mengen. De suiker op een laag vuur volledig laten oplossen. Aan de kook brengen, het vuur laag zetten en 40 minuten zacht laten koken of tot het vocht is ingekookt en dikker is; af en toe roeren, maar de pruimen heel houden. Van het vuur halen en af laten koelen.
  3. Een half uur voor serveren elk puddinkje bestrooien met 1/2 theelepel suiker. Zet ze in een grote, met ijsblokjes gevulde braadslee. Zet die ongeveer 10 minuten onder de voorverwarmde grill tot de suiker gekarameliseerd is. Serveer direkt met de pruimen op limoensap.