Franse fruitvlaai.


Omschrijving:

Zoete fruitige vlaai, heerlijk als desert en voor bij de koffie.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 45 minuten. Baktijd: 45 minuten.

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

Zoete kruimeldeeg: 120 gram boter, in stukjes, 185 gram bloem, 2 eetlepels suiker, 3 eierdooiers.
Custard: 2 eierdooiers, 65 gram suiker, 40 gram bloem, 4 deciliter melk, 2 eetlepels vanille-essence.
Bovenlaag: 3/4 kop abrikozenjam, vruchten, bijvoorbeeld kiwi's, aardbeien, abrikozen uit blik, druiven.

Bereiding:

  1. Voor het deeg: van boter en bloem met de hand een fijn, kruimelig mengsel maken. Suiker en eierdooiers erdoor roeren. Deeg tot een bal rollen en in plastic verpakt 30 minuten in de koelkast leggen.
  2. Deeg uitrollen tussen twee vellen bakpapier, tot het zo groot is dat het de bodem en zijkant van een vlaaibak van 23 centimeter bedekt. Randen bijsnijden. Bedek het deeg met een vel vetvrij papier en breng daarop een laag gedroogde bonen of rijst aan. 20-25 minuten bakken. Uit de oven halen. Papier en bonen weggooien. Nog 5 minuten bakken. Laten afkoelen.
  3. Voor de custard: eierdooiers, suiker en bloem dik en bleek kloppen. Melk bijna aan de kook brengen, van het vuur halen. Melk al kloppend toevoegen aan eiermengsel. Mengsel weer in een pan doen. Al roerend 5 minuten verwarmen op matig vuur tot de custard kookt en dik wordt. Van het vuur halen; essence toevoegen. Afdekken met plastic; af laten koelen.
  4. Voor de bovenlaag: jam voorzichtig op een laag vuur net aan de kook brengen, zeven en een kwart van de jam op de vlaaibodem smeren. Custard over de jam verdelen. Fruit in dunne plakjes op de custard leggen en besmeren met de rest van de jam. In de koelkast zetten.