Gedroogde tomaten in olie.


Omschrijving:

Een recept over het inmaken van tomaten.

Bereidingstijd:


Ingredienten / Boodschappen lijstje:

2 kilo vlezige, rijpe tomaten, zeezout, bosje verse kruiden, zoals
basilicum, tijm, marjolein en wat rozemarijn, 1 laurierblad of 2 a 3
takjes gedroogde oregano, 4 a 5 teentjes knoflook, olijfolie.


Bereiding:

  1. Verwarm oven voor op laagste stand. Bedek de bodem van de oven met folie om te beschermen tegen het vrijkomende tomatenvocht.
  2. Halveer de tomaten in de lengte en schep de zaadjes eruit. Zet iedere uitgeholde tomaat met de open kant naar beneden op een dubbele laag keukenpapier.
  3. Bestrooi de tomaathelften lichtjes met zout, zet ze weer met de open kant naar beneden op een ovenrooster en laat voldoende ruimte tussen de tomaten.
  4. Zet de roosters met de tomaten in de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan (pollepel ertussen) zodat de tomaten niet gaan koken, maar uitdrogen.
  5. Laat ze zo 6 a 12 uur zachtjes drogen al naargelang het formaat en de oventemperatuur, tot de tomaten droog maar nog een beetje vlezig aanvoelen (ze mogen niet perkamentachtig worden).
  6. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Doe de tomaten in schoongemaakte, droge inmaakpotten. Voeg kruiden en eventueel knolfook toe.
  7. Overgiet volledig met olijfolie en sluit de pot. Bewaar minstens 2 tot 4 weken op een koele, donkere, droge plaats voor je de inmaak gebruikt.