Amandel-citroentaart


Omschrijving:

Een nagerecht voor 4-6 personen uit de Spaanse keuken.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 25 minuten Baktijd: 40 minuten

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

125 gram boter in blokjes, 225 gram basterdsuiker,
4 eieren licht geklopt, 5 el citroensap,
70 gram zelfrijzend bakmeel, 70 gram bloem, 280 gram
gemalen amandelen.
Citroensiroop: 1 citroen, 1,25 dl water, 110 gram
basterdsuiker. slagroom

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden celcius. Een ronde springvorm van 23 cm doorsnede invetten met olie of boter. Bodem en zijkant bekleden met bakpapier, papier invetten.
  2. Klop boter en suiker met een mixer licht en romig. Voeg geleidelijk eieren toe; goed kloppen na elke toevoeging. Citroensap toevoegen en goed roeren.
  3. Met een metalen lepel gezeefde bakmeel en bloem en gemalen amandelen erdoor scheppen. Mengsel roeren tot het bijna glad is. Roer niet te veel.
  4. Het mengsel gelijkmatig over de springvorm verdelen en gladsrijken. 35-40 minuten bakken, tot een breinaald die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uit komt. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en verwijder de vorm.
  5. CItroensiroop: Schil de citroen in lange, dunne repen en snijd deze in snippers. Vermeng water en suiker in een pannetje. Op laag vuur continu roeren tot mengsel kookt en suiker is opgelost. Zet vuur lager, voeg snippers toe en laat 3-4 minuten zonder deksel en zonder roeren pruttelen tot een dikke stroop ontstaat.
  6. Taart in punten snijden en serveren met een lepel citroensiroop en een lepel slagroom.