Karamelsinaasappelen.


Omschrijving:

Een klasiek Italiaans zoet gerecht.

Bereidingstijd:

Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten.

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

4 grote sinaasappelen, 275 gram suiker, 4 deciliter
water, 2 eetlepels cognas of sinaasappellikeur.

Bereiding:

  1. Met een dunschiller dunne reepjes van de sinaasappelen schillen. Eventueel wit van de schillen verwijderen en ze vervolgens met een scherp mesje in zeer dunne reepjes snijden.
  2. De reepjes schil in een kleine steelpan leggen, bedekken met water en aan de kook brengen.
  3. Intussen alle sinaasappelen schillen met een getand mesje. Eerst de uiteinden afsnijden en dan de oranje en witte schil met een zaagbeweging afsnijden. De geschilde sinaasappelen in 5 milimeter dikke schijfjes snijden. De gekookte reepjes schil afgieten en laten drogen.
  4. In een pan met zware bodem de suiker met het water mengen ( 0,6 deciliter water voor later bewaren). De suiker op matig vuur laten oplossen. De uitgelekte reepjes schil bij de siroop in de pan doen.
  5. De siroop zachtjes, zonder deksel, 10 minuten laten koken of tot de reepjes geglaceerd zijn. De reepjes uit de pan nemen en op een lichtjes met olie ingevet bord leggen.
  6. De pan weer op het vuur zetten en de siroop zonder deksel laten koken tot deze een licht goudbruine kleur heeft. Dan direct van het vuur halen en het restant water toevoegen. De pan weer op laag vuur zetten en de siroop nog een paar minuten koken om de hard geworden suiker op te lossen; van het vuur halen en volledig af laten koelen. De cognac of likeur erdoor roeren.
  7. De schijfjes sinaasappel op een schaal leggen en de afgekoelde siroop erover gieten.De geglaceerde reepjes schil erop leggen en het geheel enkele uren of een nacht in de koelkast zetten.