Met prosciutto gevulde scholfilets met Chinese saus.


Omschrijving:

Een kombinatie van vis en vlees.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 30 minuten Totale tijd: 1 uur.

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

4 scholof scholfilets, circa 125 gram per stuk, 2 eetlepels rijstwijn
of droge witte wijn, 4 voorjaarsuitjes, de onderste 7 centimeter in de lengte
gehalveerd, de stengels schuin in dunne rondjes gesneden, 8 peultjes,
1/2 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in de lengte in dunne reepjes
gesneden, 1 flinterdunne plak prosciutto of andere windgedroogde ham
(ongeveer 15 gram), in 8 dunne reepjes.
Chinese saus:
1 citroen, 1 eetlepel rijstazijn, 1 eetlepel natrimarme sojasaus of shoyu, 1 theelpel
zoete chilisaus, of een 1/2 theelepel sambal oelek, gemengd met1 theelepel stroop en 1/2 theelepel
azijn, 1/4 theelepel donkere sesamolie, 1 theelepel maizena gemengs met 2 theelepels water, 1
theelepel saffloerolie, 1 eetlepel geraspte verse gember, 1 teen knoflook, fijngehakt.

Bereiding:

  1. Spoel de filets af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Leg de filets in een ondiepe schotel en sprenkel er de wijn over. Laat de vis dan 30 minuten in de koelkast marineren.
  2. Blancheer tegen het eind van de marineertijd de grote stukken voorjaarsui en de peultjes 10 seconden in kokend water. ( de paprikareepjes hoeven niet te worden geblancheerd.) Laat de voorjaarspeultjes en ui uitlekken en laat ze dan schikken onder de koude kraan. Haal de filets uit de wijn en gooi de wijn weg.
  3. Leg een kwart van de geblancheerde voorjaarsui en peultjes en rode paprika, en twee reepjes prosciutto dwars op het midden van elke filet. Rol de filet op en leg hem met de vouwrand onder op een bord. Rol de rest van de filets en groenten op en leg elk rolletje op het bord. Zet het bord in een bamboe stoommand en zet de stoommand in een wok of grote koekenpan met daarin circa 3 centimeter water. Leg het deksel op de pan en stoom de rolletjes 6 minuten tot het visvlees wit is.
  4. Maak intussen de Chinese saus. Rasp de schil van de citroen in een kommetje, pers de citroensap uit in het kommetje en voeg de azijn, sojasaus, zoete chilisaus, donkere sesamolie en maizena toe. Roer het mengsel goed. Verhit de saffloerolie in een kleine, zware koekenpan op een matig hoog vuur. Doe de gember en knoflook erin en fruit die twee minuten, waarbij je er op let dat de knoflook niet bruin word. Roer er het azijnmengsel bij en laat de saus ongeveer 1 minuut iets binden.
  5. Laat wanneer de visrolletjes gaar zijn het op het bord verzamelde vocht in de saus lopen, waarna u die goed doorroerd. Doe de visrolletjes voorzichtig over op individuele borden. Giet er de saus over en garneer ze met de kleingesneden voorjaarsui. Dien op.