Mokkataart


Omschrijving:

Heerlijk zware taart voor 4-6 personen.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 1 uur Baktijd: 20 minuten

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

3 eieren licht geklopt, 150 gram bastardsuiker,
2 eetlepel heet water, 140 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd.
Mokkacreme: 110 gram basterdsuiker, 80 mililiter water,
4 eierdooiers, 1 eetlepel oploskoffie, 250 gram boter in
stukjes, 60 mililiter melk, 2 eetlepel rum, 100 gram geroosterde
geschaafde amandelen.
Saus: 425 gram pruimen uit blik.

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden Celcius. Bakvorm van 30 x 25 x 2 cectimeter invetten met boter en bekleden met vetvrij papier.
  2. Eieren in 3 minuten stijfkloppen. Geleidelijk suiker toevoegen en kloppen tot het mengsel bleek wordt. Snel water en bakmeel er door scheppen.
  3. Mengsel in de vorm doen en 15-20 minuten bakken. Daarna 3 minuten in het bakblik laten staan. Op papier bestrooid met poedersuiker keren.
  4. Mokkacreme: vermeng suiker en water in een pan. Al roerend verhitten tot het mengsel kookt. Laat zonder deksel en zonder roeren 2 minuten pruttelen. Laten afkoelen. Eierdooiers en oploskoffie stijfkloppen. Giet, al mixend, de afgekoelde siroop in een straaltje op het eimengsel. Boter licht en romig kloppen. Giet eimengsel over boter en klop 4 minuten. Laat 15 minuten afkoelen.
  5. Een cakevorm van 28 x 8 x 6 centimeter bekleden met aluminiumfolie. Randjes van de cake afsnijden, daarna cake overlangs in drieen snijden. Vermeng de melk met rum. Mokkacreme in drie porties verdelen.
  6. Maak de mokkataart: leg een laag cake plat in de cakevorm. Giet de helft van het rummengsel over het oppervlak. Met een spatel een portie mokkacreme bestrijken. Herhalen met een tweede laag. De laatste laag cake er goed op drukken. Afdekken met een plasticfolie en 1 uur of een nacht in de koelkast zetten. Taart op schaal keren, 10 minuten laten staan, en de bovenkant en zijkanten met de overgebleven mokkacreme bedekken.
  7. Voor de saus: ontpit de pruimen en pureer ze in de keukenmachine. Serveer de mokkataart met een lepen pruimensaus.