Baklava.


Omschrijving:

Notengebak, die iedereen wel kent uit de Griekse keuken.

Bereidingstijd:


Ingredienten / Boodschappen lijstje:

250 gram ongezouten boter, 5 eetlepels olie, 600 gram diepvries
bladerdeeg, 375 gram fijngehakte walnoten, 250 gram suiker, 1 eetlepel
honing, 1 eetlepel citroensap, 1 zakje fijngehakte pistachenoten.

Bereiding:

  1. De ongezoute boter smelten en door de olie roeren, hiermee het bladerdeeg bestrijken. De verschillende laagjes bladerdeeg ter grote van het bakblik uitrollen.
  2. Als je een wat kleinere bakvorm gebruikt, kun je het deeg dubbel slaan. Een laagje deeg op de bodem van een bakblik of bakvorm leggen en goed aandrukken, met de olie-botermengsel bestrijken, dan de tweede laag bladerdeeg erop leggen.
  3. Deze laag opnieuw invetten en er circa 3 eetlepels gehakte walnoten over verdelen. De volgende twee laagjes weer invetten en op iedere tweede laag circa 3 eetelepels fijngehakte walnoten leggen.
  4. Op die manier doorgaan tot er geen deeg meer over is. De bovenste laag diagonaal met een scherp mes inkerven met een afstand tussen de lijnen van circa 4-5 centimeter.
  5. In tegenovergestelde richting ook schuin inkerven, zodat er een wieberpatroon ontstaat.
  6. In het midden van de oven op 175 graden circa 30 minuten bakken, daarna de temperatuur op 150 graden zetten en het gebak verder bakken tot het goudbruin is geworden.
  7. Voor de siroop: De suiker ongeveer 5 minuten met water koken, honing en citroensap erdoor roeren en vervolgens heet over het notengebak gieten.
  8. Het gebak met gehakte pistachenoten bestrooien.