Pompoentaart.


Omschrijving:

Een favoriete taart uit de Amerikaanse keuken.

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 20 minuten en 30 minuten staan.

Ingredienten / Boodschappen lijstje:

Deeg:150 gram bloem, 100 gram boter, gehakt, 2 theelepels basterdsuiker, 4 eetlepels water, gekoeld,
1 eierdooier, licht geklopt, 1 eetlepel melk.
Vulling: 2 eieren, lichtgeklopt, 100 gram bruine basterdsuiker, 500 gram pompoen gekookt, gepureerd en afgekoeld,
0,8 decililiter room, 1 eetlepel sherry, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/2 theelepel gemberpoeder.

Bereiding:

  1. de oven voorverwarmen op 180 graden. De bloem in een grote mengkom zeven; gehakte boter toevoegen. de boter met uw vingertoppen door de bloem wrijven tot het mengsel na ongeveer 2 minuten fijn en kruimelig is. De suiker erdoor roeren. Bijna al het water toevoegen en de ingredienten tot een stevig deeg kneden; indien nodig meer water gebruiken.
  2. Op een met bloem bestoven oppervlak in ongeveer 1 minuut tot een glad deeg kneden. In huishoudfolie wikkelen en minimaal 30 minuten in de koelkast leggen.
  3. Het deeg uitrollen tot een lap die de bodem en de zijkanten van een taartvorm van 23 centimeter doorsnee bedekt. De rand bijsnijden en de deegresten uitrollen tot 2,5 millimeter dikte.Met een scherp mes hieruit blaadjes van verschillende grote snijden. De nerven in de blaadjes kerven. De eierdooier met mellk loskloppen en de deegrand hiermee bestrijken. De blaadjes op de deegrand drukken en met ei bestrijken.
  4. Een stuk vetvrij papier uitknippen en de deegbodem hiermee bedekken. Op het papier een laag gedroogde bonen of rijst leggen en de vorm 10 minuten bakken. Uit de oven halen, papier en bonen verwijderen en nog 5 minuten in de oven lichtgeel bakken. Af laten koelen.
  5. Voor de vulling. De eieren en de suiker in een grote kom kloppen. Pompoen, room, sherry en specerijen erdoor roeren. Het mengsel in de deegvorm gieten en gedurende 40 minuten bakken. Als de deegrand tijdens het bakken te bruin wordt, dek deze met aluminiumfolie af. Op kamertemperatuur serveren.