Basisrecept pizzadeeg.


Omschrijving:

Een bodem om mee te beginnen.

Bereidingstijd:


Ingredienten / Boodschappen lijstje:

1/2 zakje gedroogde gist, 1 theelepel suiker, 250 gram bloem,
2 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout.

Bereiding:

  1. Los de gist op en de suiker in 1 deciliter handwarm water, op in een kommetje. Laat het mengsel 10 minuten staan en roer het vervolgens tot een glad papje.
  2. Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje en schenk de gistoplossing erin. Schenk 3 eetlepels handwarm water en de olie bij het gistmengsel en strooi het zout over de bloem. Meng het geheel doorelkaar en kneed het vervolgens in circa 10 minuten tot een elastische deeg, dat niet meer plakt.
  3. Vorm van het deeg een bal en leg hem in een kom. Dek de kom af met een vochtig gemaakte doek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen. (Maak tijdens het rijzen de vulling.)
  4. Verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke porties. Bestuif het werkblad met wat bloem. Druk het deeg met de muis van de hand plat en rolhet uit op een cirkel van circa 20 centimeter. Leg het deeg op een beboterde bakplaat en maak de randen van het deeg met de vingertoppen iets dikker, zodat de vulling er niet af kan lopen. Verdeel vervolgens de saus en de vulling (zie de recepten) over de pizzabodems.
  5. Bak de pizza's in het midden ( of 1 richel onder het midden) van een voorverwarmde oven (hoogste stand, 275 graden in circa 10 minuten gaar.