Bruin brood.


Omschrijving:

Iets om iedere dag van te eten. Broden gemaakt volgens dit recept zijn bijzonder smakelijk en veerkrachtig. Ze rijzen beter uit dan de zwaardere volkorenbroden.

Bereidingstijd:


Ingredienten / Boodschappen lijstje:

Bruin brood
Voor 2 broden:
1250 gram tarwemeel( bij voorkeur volkoren),
250 gram witte tarwebloem,
60 gram gist,
30gram (1 1/2 eetlepel) zout,
9 deciliter lauw water,

Bereiding:

  1. Meng het meel en de bloem in een grote kom. Maak van het gemengde meel, de gist, het zout en het lauwe water een brooddeeg. Laat bij gebruik van gedroogde gist, deze 10 tot 15 minuten in enkele eetlepels lauw water opzwellen. Doe het meel in de kom en maak er een kuil in. Doe hier de verkruimelde gist in. Leg het zout op de rand van het meel, tegen de komwand aan.
  2. Voeg al roerende het lauwe vocht bij de gist in de kuil, neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige dikke brij. Er blijft dus nog een rand los meel over.
  3. Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan.
  4. Meng nu alles dooreen tot dat het erg zwaar wordt. Kneed verder met je handen, bestrooi het met bloem totdat het van je handen alswel van de kom loslaat. Kneed verder op het aanrecht tenminste 10 minuten, voeg wanneer nodig wat vocht toe.
  5. Het deeg moet zo soepel mogelijk worden en niet aan de handen kleven. Maak er een bal van.
  6. Zet de broodvorm met het goed uitgerezen brood op het rooster vrij onderin in een goed voorverwarmde oven(225-250C, gasstand 5-6) C. Zet ook een laag bakje met warm water in de oven, voor een vochtige ovenatmosfeer.
  7. Controleer het brood op kleur als de baktijd(30 tot 40 minuten) ten naaste bij is verstreken.
  8. Bestrijk de bovenkant van het brood met water, en laat het luchtig afkoelen.